Windows XP – toiseksi turvallisin Windows 2013!

Julkisuudessa erilaiset asiantuntijat ovat esittäneet, että Microsoftin tuen päätyttyä Windows XP:lle 7.4.2014 tuosta käyttöjärjestelmästä tulee todellinen turvallisuusriski. Kun tälle väitteelle ei esitetty mitään muuta perustatta kuin se tosiasia, että XP:lle ei enää tule päivityksiä, piti lähteä hakemaan kattavampaa tietoa.

Luin juuri raporttia, joka on koottu Yhdysvaltain National Vulnerability Database (NVD) -tietokannasta ja kattaa tuoreimpana vuoden 2013. Haavoittuvuudet ovat saavuttaneet vuoden 2009 tason ja yksittäisiä uusia haavoittuvuuksia raportoitiin viime vuonna kolmetoista (13) yhden vuorokauden aikana.

Taustatietona on hyvä ymmärtää, millaisia haavoittuvuuksia tietojärjestelmät nykyisin oikein sisältävät. Ylivoimaisesti suurin haavoittuvuuksia sisältävä ryhmä eivät ole käyttöjärjestelmät, vaan sovellukset. Niiden osuus kaikista haavoittuvuuksista vuonna 2013 oli 75 prosenttia, kun käyttöjärjestelmien osuus on 19 prosenttia ja loput laitteiden osuutta. Näistä syistä haavoittuvuuksia kohtaa IT-valmistajista eniten Oracle, sitten Cisco ja kolmantena Microsoft.

Sovelluksista haavoittuvuuksia löytyy kuitenkin selvästi enemmän kuin käyttöjärjestelmistä. Eniten haavoittuvuuksia on raportoitu vuonna 2013 Internet Explorerista, mutta Oraclen Java ja Googlen yleisesti turvallisena pidetty selain Chrome ovat lähes yhtä haavoittuvia. Selaimista kaikkein turvallisin taitaa olla Opera, siihen kun ei esimerkiksi iske kaikissa muissa selaimissa nykyisin riesaa aiheuttava snap.do -virus.

XP:n turvattomuuteen kohdistuvat epäilyni näyttäisivät olevan perusteltuja: Windows XP oli haavoittuvuuksilla mitaten vuonna 2013 toiseksi turvallisin Windows, sitä turvallisempi on vain uusi ja nihkeähkösti levinnyt Windows 8. Kaikkein haavoittuvin käyttöjärjestelmä oli Windows Server 2008 ja heti sen perässä Windows 7. Seuraavana tulee Vista ja sen jälkeen lähes tasoissa XP sekä Windows Server 2003. Nettimaailmassa turvapaukut taitaisi ensisijaisesti kohdistaa Windows-palvelinten käyttöjärjestelmään?

Kannattaa huomata, että aika tuore ja turvallisena pidetty Windows 7 on kaikkein haavoittuvin työasemien käyttöjärjestelmä.

Kun XP menettää koko ajan osuuttaan ja muut Windowsit kasvattavat sitä, Windows XP on pian kaikkein turvallisin Windows – ja saavuttanee kohta myös Applen iOS:n. Jos siis valitse XP:n ja pistät siihen selaimeksi Operan sekä käytät XP:lle edelleen päivitettäviä tietoturvaohjelmia, olet ainakin jonkun vuoden varsin hyvässä suojassa. Paremmassa suojassa kuin useimmilla muilla käyttöjärjestelmillä ja selaimilla ainakin 🙂

Jätä vastaus

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on yhden kommenttisi hyväksynyt.