Kybermaanantai Suomeen – edes ensi vuodeksi!

Olen tätä kirjoittaessani kolmatta vuotta peräkkäin Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin alkuaikana, ja olen yhä vakuuttuneempi että kaupan piristämiseksi Suomessa olisi todella tärkeää ottaa tästä markkinatouhusta todella opikseen. Todella toimiva joulusesonki on ilman muuta myös kansantaloudellemme juuri nyt kaivattava piristys.

Joulusesonki alkaa nykyisin Kiitospäivän (joka on marraskuun neljäs torstai) iltana, kun jo kello 18 laukaistaan useimmissa isoissa kaupoissa ja kauppaketjuissa “Black Friday”-alennusmyyntipäivä. Avauksen jälkeen kaupat ovat yhtäjaksoisesti auki perjantai-iltaan kello kymmeneen. Hurjien “ovenmurskaustarjousten” tukema ale-yö kulkee nimellä “Midnight Madness”.

Musta perjantai on jo pitkä perinne, jonka aikana nykyisin myydään nettikauppojen kautta suuria määriä viihde-elektroniikkaa rajuilla alennuksilla. Myös vaatekaupat pursuavat asiakkaita, ja esimerkiksi majapaikkani Palm Springsin lähellä olevan suuren outlet-kauppakeskuksen kauppojen edessä on pitkiä jonoja.

Mutta yhä suurempi merkitys kaupalle on seuraavan viikon maanantai, jonka kansallisen kauppiasliiton nettikauppaan erikoistunut osa Shop.org alkoi vuonna 2005 kutsua nimellä Cyber Monday  – vapaasti suomentaen siis kybermaanantai. Tarkoitus oli kutsua kaikki nettikauppiaat tarjoamaan edullisia ostoksia, ja tulokset ovat olleet mainiot.

Jälleen tänä vuonna (2014) Yhdysvaltain vähittäiskaupan kokonaisvolyymi kasvoi kybermaanantaina edellisvuodesta 17 prosenttia yhteensä 2,68 miljardiin dollariin. Nyt on saavutettu myös piste, jossa kybermaanantain vaatekauppa on suurempaa kuin mustana perjantaina. Kybermaanantai koskee siis kaikkia nettikauppiaita, ei ainoastaan elektroniikkaa kuten nimestä voisi kuvitella. Menestyksen siivittämänä kybermaanantain edullisia tarjouksia on ryhdytty jatkamaan koko viikon ja näin on syntynyt myös Cyber Week.

Kybermaanantai ei ole enää pelkästään amerikkalainen juttu, vaan on levinnyt moniin muihin maihin. Naapurimaamme Ruotsi lanseerasi kybermaanantain vuonna 2010 ja suosio on kasvanut jatkuvasti. Tänä vuonna useimmat suuret ruotsalaiset nettikaupat lanseerasivat 24 tuntia kestäviä kovia alekampanjoita tyypillisesti 30 prosentin alennuksin. Kybermaanantai on kovassa kasvussa vuoden tärkeimpänä nettikaupan markkinapäivänä myös Tanskassa, Ranskassa ja Saksassa. Eipä ihme, että noiden maiden nettikaupat vievät markkinaosuuksia suomalaiskaupoilta jatkuvasti.

Nyt Kaupan liiton olisi viimeinen aika herätä nettikaupan markkinoinnissa, muuten häviämme lähivuosina yhä enemmän! Jos liitto ei tähän lämpene, menestyneimmät suomalaiset nettikaupat voisivat ryhtyä tällaiseen kansainväliseen kampanjaan ensi vuonna – tänä vuonna mahdollisuus jo meni, vaikka kyberviikon viimeisille päiville ehtisikin.

2 kommenttia Kybermaanantai Suomeen – edes ensi vuodeksi!

Jätä vastaus

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on yhden kommenttisi hyväksynyt.